Skamluvan

 

Det är 1860-tal och Lovisa är beredd att göra vad som helst för att lämna Öland. Hon vet att det finns städer långt borta utan steniga åkrar, kontrollerande bypräster och hårdföra karlar. Städer där ingen vet hur fattig ens mor är och aldrig har sett ens bror ligga i rännstenen med en flaska.

 

Till slut hittar Lovisa ett sätt att ordna pengar och tar sig till Gävle, en stad som just raserats av en enorm brand. Det borde vara rätt plats att bygga upp ett nytt liv på. Men arbetet är hårt och varken prästerna eller männen lämnar henne ifred där heller. Ändå tänds ett hopp - på ett oväntat sätt möter hon kärleken, och den får henne att blomma ut. Men ska Lovisa få behålla den?

 

Skamluvan handlar om Lovisas dramatiska livsöde. Om att ärva fattigdom, utsatthet och skam - men också styrka och en längtan bort från misären. Romanen är baserad på Ulla-Maria Anderssons utforskande av den egna släkthistorien.

 

Du sjöng mig hem

 

Katta sjunker allt djupare i sitt missbruk och till sist är hon beredd att offra allt för en sil eller en fylla. Till och med dottern Maria. Den röra som hon lever i är inte bra för ett barn, det inser hon själv, och Maria placeras i fosterhem. Kattas misär djupnar ytterligare då kontakten med Larry återupptas. Han har skilt sig och passionen mellan dem är förförisk, men deras gemensamma drogberoende gör relationen destruktiv. Och våldsam.

 

Katta väljer gång på gång drogerna och Larry framför Maria. Men till sist kommer vändpunkten då hon lyckas bryta de destruktiva mönstren och ta kommandot över sitt liv. Och med det följer modet att bestämma sig för att ta ansvar för att vara mamma till Maria.

 

Men hur ska hon kunna berätta? Och hur ska Maria kunna förlåta? Och framför allt hur ska man som mamma kunna förlåta sig själv? Du sjöng mig hem ger hopp. Den visar att det går att göra upp med sitt förflutna och skapa sig ett värdigt liv.

 

 

Ulla-Maria Andersson gäst hos Malou Efter tio ››

 

Ulla-Maria och Sofie gäst hos Malou Efter tio ››

 

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6658915

Kära Hinseberg

 

För att finansiera sitt stegrande amfetaminmissbruk drar sig Katta fram på stölder, hon lever i en kvart med tillfälliga manliga besökare och brottas med traumatiska minnen från sin såriga barndom. Nyss fyllda arton år hamnar hon på Hinseberg för att sitta av sitt allra första fängelsestraff.
Det blir flera fängelsevistelser och rymningsförsök, och Katta gör sitt bästa för att se på livet innanför murarna med självdistans och humor. Väl ute igen ter sig tillvaron ofta tung och orättvis. När och hur ska hon inse att hon måste lämna de destruktiva miljöer hon hamnat i?

Kära Hinseberg rör sig mellan humor och svärta. Inblickarna i livet på kvinnoanstalten på 70-talet är unika och med driv i språket skapar författaren en stark närvarokänsla i uppföljaren till debuten Du skulle sagt som det var.

 

"Med "Kära Hinseberg" fortsätter Ulla-Maria Andersson att på ett sammansatt och välformulerat sätt berätta om sitt eget omskakande liv." /SvD

 

"Ulla-Maria Andersson har ett lyhört och musikaliskt språk och en vidunderlig förmåga att gestalta en människas inre värld. /.../ Ulla-Maria Anderssons begåvning är odisputabel och hon kan mycket väl vara vår nya Elsie Johansson." Inga-Lina Lindqvist/Aftonbladet

 

"Hon åker ut och in på kvinnofängelset Hinseberg och skildringen därifrån är svart, absurd och underhållande." Ingalill Mosander

 

"Texten har ett otroligt driv, man sugs in och känner stämningar, längtan och utsatthet. Till och med tjackets eufori är osentimentalt och trovärdigt." /Tara

 

"Jag sätter en flaska alkoholfritt vin på att den här boken är film om två år." /Dalademokraten

 

Ulla-Maria Andersson gäst hos Malou Efter tio ››

 

 

Du skulle sagt som det var

 

En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och fram växer berättelsen om en barndom kantad av övergrepp och svek.
Flickan berättar om mamma som står vid diskbänken med städrocken oknäppt och mumlar för sig själv. Hur de rödmålade läpparna rör sig i det bleka ansiktet och hur rädd flickan är för mammas vassa blick. Att pappa inte finns där när hon behöver honom och att storebror Benke bara gör allt värre.
Men flickan berättar också om två män. Den ena gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan står till buds.

Du skulle sagt som det var är en roman om en barndom med utsatthet och sexuella övergrepp. Men också om läkeprocessen, och om hur man som vuxen kan läka de sår man burit på en hel livstid.
På ett lågmält och sparsmakat språk, med tydlig känsla för detaljer, berättar Ulla-Maria Andersson i sin debutroman om en uppväxt fylld av smärta och mörker. Det är en bok som inte lämnar någon oberörd.

 

"Ulla-Maria Andersson berättar den här flickans historia med en säkerhet som visar på en tydlig litterär begåvning." /Expressen

 

"Språket i romanen är musikaliskt och tonsäkert. Ulla-Maria Andersson är skicklig på att hitta exakt rätt klang." /Aftonbladet

 

"Obarmhärtigt och hudlöst om trasig uppväxt" /NT

 

Ulla-Maria Andersson gästar Malous bokklubb ››

 

Köp böckerna på Bokus.com ››

Copyright © Ulla-Maria Andersson. Alla rättigheter reserverade. Producerad av IN VISION